Jak kompostovat

Kompostér Postup zakládání kompostu

  • Při zakládání kompostu začněte s 15 cm vrstvou hnědého materiálu (hrubého a vzdušného), který nesmí chybět ani ve vyšších vrstvách, aby tudy dobře proudil vzduch.
  • Kompostování urychlí malé množství již vyzrálého kompostu (z předchozího kompostu, od souseda...), umístíme jej na dno nového kompostu.
  • Vrstvy hnědého a zeleného odpadu se střídají, příliš hrubý materiál je dobré nadrtit. Na dva až tři díly hnědého připadá jeden díl zeleného. Máme-li větší množství trávy a vařených kuchyňských zbytků, je dobré je míchat s hrubším materiálem (nadrcené větve, sláma) a prosypávat zralým kompostem nebo zeminou.
  • Hmotu občas prolijeme kbelíkem vody.
  • Dostatečně provzdušňujeme. Minimálně jednou za tři měsíce by se měl kompost přeložit, aby se spodní části dostaly na povrch a naopak.
  • Mikroorganismy během kompostování uvolňují velké množství tepla. Je-li kompost správně založen a udržován, udržuje si teplotu mezi 49 a 60 °C, a to i v zimě. Pokles teploty kompostu je známkou nedostatku kyslíku.
  • Při 55 °C dochází k úmrtí nežádoucích patogenů. Podaří-li se nám kompost udržet alespoň pár dnů nad touto hodnotou, nebude vzniklý humus obsahovat organismy způsobující různé choroby rostlin.
  • V letních měsících musíme ale dát pozor, aby teplota dlouhodobě nepřekročila 60 °C, jinak by došlo k úhynu potřebných půdních organismů a proces kompostování by trval podstatně delší dobu.
  • Po dokončení procesu kompostování teplota poklesne asi na 38 °C. Začíná zrání kompostu, které trvá asi 2 měsíce. Během celého zrání je teplota konstantní.
  • Vlhkost kompostu není potřeba nijak měřit: bude-li povrch kompostu suchý, kompost zalijeme, pokud se po jeho stlačení v prohlubni vytvoří malé bazénky, je příliš vlhký.

 Co do kompostu patří?

 Co je vhodné ke kompostování Co není vhodné pro kompostování
 ovocné a zeleninové odpady  kosti, odřezky masa, tuk
 kávové a čajové zbytky  chemicky ošetřené materiály
 novinový papír, lepenka  rostliny napadené chorobami
 papírové ručníky  slupky z tropického ovoce, pecky
 posekaná tráva, listí, drnové řezy, větvičky  popel z uhlí, cigaret
 třísky, piliny, hobliny, kůra  časopisy
 trus hospodářských zvířat  oddenková plevel
 popel ze dřeva  plasty, kovy, sklo, kameny
 skořápky z ořechů  
Nahoru

Nastavení cookies

Zde můžete nastavit používání souborů cookies podle vlastních preferencí.

Technické cookies

jsou nezbytné pro správné fungování webu. Technické cookies musí být vždy aktivní (nelze je individuálně deaktivovat), proto se pro jejich využívání souhlas neuděluje.

Analytické cookies

nám umožňují porozumět jak web využíváte, abychom jej mohli zlepšovat. Analytické cookies umožňují měření výkonu webu (počtu návštěv a zdrojů návštěvnosti). Takto získaná data zpracováváme souhrnně, bez použití identifikátorů ukazujících na konkrétního uživatele.

Personalizované cookies

ukládají informace o Vašem osobním nastavení webu. Personalizované cookies potřebujeme k tomu, abychom přizpůsobili web a jeho chování co nejvíce Vašim potřebám a zájmům.

Reklamní cookies

nastavují prostřednictvím tohoto webu naši reklamní partneři. Reklamní cookies nám umožňují zobrazovat takový obsah, který bude zajímavý a užitečný právě pro Vás.

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.