Jak kompostovat
Postup zakládání kompostu
- Při zakládání kompostu začněte s 15 cm vrstvou hnědého materiálu (hrubého a vzdušného), který nesmí chybět ani ve vyšších vrstvách, aby tudy dobře proudil vzduch.
- Kompostování urychlí malé množství již vyzrálého kompostu (z předchozího kompostu, od souseda...), umístíme jej na dno nového kompostu.
- Vrstvy hnědého a zeleného odpadu se střídají, příliš hrubý materiál je dobré nadrtit. Na dva až tři díly hnědého připadá jeden díl zeleného. Máme-li větší množství trávy a vařených kuchyňských zbytků, je dobré je míchat s hrubším materiálem (nadrcené větve, sláma) a prosypávat zralým kompostem nebo zeminou.
- Hmotu občas prolijeme kbelíkem vody.
- Dostatečně provzdušňujeme. Minimálně jednou za tři měsíce by se měl kompost přeložit, aby se spodní části dostaly na povrch a naopak.
- Mikroorganismy během kompostování uvolňují velké množství tepla. Je-li kompost správně založen a udržován, udržuje si teplotu mezi 49 a 60 °C, a to i v zimě. Pokles teploty kompostu je známkou nedostatku kyslíku.
- Při 55 °C dochází k úmrtí nežádoucích patogenů. Podaří-li se nám kompost udržet alespoň pár dnů nad touto hodnotou, nebude vzniklý humus obsahovat organismy způsobující různé choroby rostlin.
- V letních měsících musíme ale dát pozor, aby teplota dlouhodobě nepřekročila 60 °C, jinak by došlo k úhynu potřebných půdních organismů a proces kompostování by trval podstatně delší dobu.
- Po dokončení procesu kompostování teplota poklesne asi na 38 °C. Začíná zrání kompostu, které trvá asi 2 měsíce. Během celého zrání je teplota konstantní.
- Vlhkost kompostu není potřeba nijak měřit: bude-li povrch kompostu suchý, kompost zalijeme, pokud se po jeho stlačení v prohlubni vytvoří malé bazénky, je příliš vlhký.
Co do kompostu patří?
Co je vhodné ke kompostování | Co není vhodné pro kompostování |
---|---|
ovocné a zeleninové odpady | kosti, odřezky masa, tuk |
kávové a čajové zbytky | chemicky ošetřené materiály |
novinový papír, lepenka | rostliny napadené chorobami |
papírové ručníky | slupky z tropického ovoce, pecky |
posekaná tráva, listí, drnové řezy, větvičky | popel z uhlí, cigaret |
třísky, piliny, hobliny, kůra | časopisy |
trus hospodářských zvířat | oddenková plevel |
popel ze dřeva | plasty, kovy, sklo, kameny |
skořápky z ořechů |