Jak kompostovat

Kompostér Postup zakládání kompostu

  • Při zakládání kompostu začněte s 15 cm vrstvou hnědého materiálu (hrubého a vzdušného), který nesmí chybět ani ve vyšších vrstvách, aby tudy dobře proudil vzduch.
  • Kompostování urychlí malé množství již vyzrálého kompostu (z předchozího kompostu, od souseda...), umístíme jej na dno nového kompostu.
  • Vrstvy hnědého a zeleného odpadu se střídají, příliš hrubý materiál je dobré nadrtit. Na dva až tři díly hnědého připadá jeden díl zeleného. Máme-li větší množství trávy a vařených kuchyňských zbytků, je dobré je míchat s hrubším materiálem (nadrcené větve, sláma) a prosypávat zralým kompostem nebo zeminou.
  • Hmotu občas prolijeme kbelíkem vody.
  • Dostatečně provzdušňujeme. Minimálně jednou za tři měsíce by se měl kompost přeložit, aby se spodní části dostaly na povrch a naopak.
  • Mikroorganismy během kompostování uvolňují velké množství tepla. Je-li kompost správně založen a udržován, udržuje si teplotu mezi 49 a 60 °C, a to i v zimě. Pokles teploty kompostu je známkou nedostatku kyslíku.
  • Při 55 °C dochází k úmrtí nežádoucích patogenů. Podaří-li se nám kompost udržet alespoň pár dnů nad touto hodnotou, nebude vzniklý humus obsahovat organismy způsobující různé choroby rostlin.
  • V letních měsících musíme ale dát pozor, aby teplota dlouhodobě nepřekročila 60 °C, jinak by došlo k úhynu potřebných půdních organismů a proces kompostování by trval podstatně delší dobu.
  • Po dokončení procesu kompostování teplota poklesne asi na 38 °C. Začíná zrání kompostu, které trvá asi 2 měsíce. Během celého zrání je teplota konstantní.
  • Vlhkost kompostu není potřeba nijak měřit: bude-li povrch kompostu suchý, kompost zalijeme, pokud se po jeho stlačení v prohlubni vytvoří malé bazénky, je příliš vlhký.

 Co do kompostu patří?

 Co je vhodné ke kompostování Co není vhodné pro kompostování
 ovocné a zeleninové odpady  kosti, odřezky masa, tuk
 kávové a čajové zbytky  chemicky ošetřené materiály
 novinový papír, lepenka  rostliny napadené chorobami
 papírové ručníky  slupky z tropického ovoce, pecky
 posekaná tráva, listí, drnové řezy, větvičky  popel z uhlí, cigaret
 třísky, piliny, hobliny, kůra  časopisy
 trus hospodářských zvířat  oddenková plevel
 popel ze dřeva  plasty, kovy, sklo, kameny
 skořápky z ořechů